Ceai de mentă: Esența Terapiei Sandplay pe Timp de Criză

de Lorraine R. Freedle, PdD, CST-T (STA/ISST)

„Încă mai putem bea ceai de mentă.”

Acestea au fost cuvintele „Miei”, în vârstă de 9 ani, atunci când i-am spus despre faptul că ședințele noastre de sandplay se vor muta pe o platformă online din cauza restricțiilor impuse de apariția COVID-19. Se pare că, pe când eu mă îngrijoram legat de accesul ei la lădița cu nisip și la colecția de miniaturi, ea răsufla ușurată descoperind ceaiul de mentă pe care mama ei îl avea în dulapul din bucătărie. Vezi tu, Mia și eu începeam mereu ședința cu o cană de ceai de mentă. Încă facem asta. Pe durata ședințelor, prin intermediul platformei online, sorbim fiecare din ceașca ei de ceai fierbinte, amuzându-ne și chicotind în anticiparea momentului aburirii ochelarilor, ai cui s-au aburit mai tare, așa cum făceam întotdeauna.

Mia m-a învățat că în aceste timpuri ale incertitudinii este important să ne amintim ceea ce deja știam ca terapeuți sandplay: Relația contează cel mai mult.

„Celia” este terapeut sandplay în formare și momentan se află în plin proces personal cu mine. Când sesiunile noastre s-au mutat pe platforma online, mi-a spus că acum ar avea nevoie să lucreze în nisip „mai mult ca niciodată”. M-a întrebat dacă îi permit să utilizeze lădița și colecția ei de miniaturi pentru a crea imagini, în timp ce eu o însoțeam și îi eram martoră prin intermediul camerei web.

Pentru mult timp am judecat puternic (deși eram și puțin curioasă) ideea de a face sandplay la distanță. Cerința Celiei m-a făcut să mă uit cu onestitate la mine însămi. M-am întrebat. „Ar putea oare sandplay-ul să se desfășoare cu integritate prin conexiune video?” Săptămâna trecută, Celia și eu am avut o experiență cu adevărat profundă făcând sandplay exact așa cum sugerase ea. Călătoria alături de ea mi-a reamintit de un alt adevăr al terapiei sandplay: Ai încredere în proces.

În timp ce pandemia de COVID-19 răvășește lumea – aducând incertitudine și moarte sub multe forme, pentru terapeuții sandplay există ghidare și înțelepciune în ceea ce știam deja. Pe măsură ce ne confruntăm cu fricile noastre și ne găsim curajul de a practica noi moduri de a exista, am speranța că putem păstra esența sandplay-ului rămânând ancorați în adevărul nostru.

Iată în continuare câteva dintre adevărurile noastre fundamentale și câteva cuvinte de intenție. Și eu, la fel ca toți ceilalți mă aflu pe un teritoriu nou încercând să îmi dau seama pe unde să pășesc.

 

                     Lucruri pe care terapeuții sandplay le știu deja

 ·         Relația contează cel mai mult

Fie să avem grijă de relație în primul rând … și-apoi să bem mult ceai de mentă!

 ·         Avem încredere în proces

Fie să ieșim de pe căile noastre vechi și să ascultăm cu atenție sufletele clienților noștri!

 ·         Temenosul susține conținerea

Fie să luăm pauză pentru ritual și cremonie – pentru a crea spațiul sacru, protejat și sigur oriunde și oricum am practica!

 ·         Psihicul se exprimă prin imagini, simboluri și joc

Fie să folosim căi creative pentru a ajunge la limbajul și energiile psihicului – spre exemplu: vise, studiu de simbol, artă, poezie, joc auto-direcționat în diverse forme!

 ·         Înțelegem ciclurile naturale ale creației, distrugerii și renașterii

Observând și trăind noi înșine aceste cicluri în nisip, fie să păstrăm aceste promisiuni în ființa noastră pe perioada acestor timpuri foarte provocatoare!

 ·         Știm că o călătorie spre inimă ne duce spre întregire

Fie să ne amintim să avem grijă de noi înșine, să ne acordăm timp pentru a sta pe loc, pentru a merge înainte și pentru a asculta ceea ce Lucia Chambers foarte frumos numea ” bătaia inimii psihicului

Autor:


Lorraine R. Feedle (USA)

PhD, CST-T (STA/ISST)

Traducător:

Oana-Genoveva Parghel,
Terapeut Sandplay
Membru IST România