Terapeuți pentru copiii Ucrainei

You are currently viewing Terapeuți pentru copiii Ucrainei

Unii dintre voi știți că Terapia Sandplay s-a născut în vremuri dificile, primele sale forme prinzând viață, de fapt, între cele două Războaie Mondiale, în interacțiunea dintre pediatra britanică, cu origini poloneze, Margaret Lowenfeld, și copiii pe care-i primea în clinica sa. Margaret a fost profund marcată de copilăria sa dificilă, dar mai ales de perioada războiului, angajându-se în demersul de a oferi copiilor afectați de ostilități posibilitatea unei vindecări. În anul 1918, la izbucnirea războiului dintre Rusia și Polonia, ea se afla deja în Polonia (țara natală a tatălui său), în calitate de medic pentru o misiune britanică. Și-a oferit serviciile în Varșovia în lucrul cu refugiații de război, fiind preocupată de sănătatea fizică și psihică a copiilor.

În Anglia anilor ‘20, Margaret a deschis una din primele clinici dedicate copiilor cu dificultăți psihologice din Londra. Sceptică cu privire la capacitatea limbajului de a surprinde profundele drame din sufletele copiilor traumatizați, Margaret a introdus în cabinetul său lădița cu nisip. Iar, de aici, cei care au creat pentru prima oară jocul în lădiță au fost copiii. În mod spontan, copiii aduceau jucăriile în nisip, creau povești și scene de acțiune, iar unii, așa cum le numeau chiar ei, adevărate „lumi” în nisip. Bazându-se pe puterea transformatoare a simbolului, Margaret a dezvoltat mai departe această activitate, construind ceea ce se cunoaște astăzi sub numele de „Tehnica lumii”. Dora Kalff, o altă femeie curajoasă martoră a distrugerilor pe care războiul le aduce în sufletul copiilor, a învățat de la Margaret tehnica ei și, influențată de psihologia analitică, a dezvoltat ulterior terapia Sandplay, așa cum o practicăm și noi.

În Sandplay, limbajul cuvintelor este secundar. Cel care vorbește este simbolul. Nu este nevoie ca terapeutul și copilul să vorbească aceeași limbă. De aceea, ne dorim să ajutăm în ședințe scurte, individuale, copiii refugiați ucrainieni, dar și copiii români afectați emoțional în această perioadă de război.

Ramona Oros

Alice Dinu

  • Splaiul Unirii 41 (zona Timpuri Noi) bl.M13 sc.A ap.2 parter
  • Telefon: 0745011612

Puchea Liliana

  • Cabinet zona Piata Victoriei vis a vis de Spitalul Grigore Alexandrescu
  • Telefon: 0722207760

Elena Maritescu

Mihaela Gabriela Deniz

Marina Ionescu

Oana Genoveva Parghel

Ana-Maria Calistru