When the body says NO.
The Cost of Hidden Stress,
de dr. Gabor Maté

Anul care se apropie cu pași rapizi de final va rămâne un an cu rezonanță istorică, un an al transformării și pentru mulți un an cu încărcătură traumatică prin cantitatea de stres care a apărut brusc în existența lor. Ne-am văzut cu toții nevoiți acum să ne adaptăm la schimbare și mai ales la incertitudine, să învățăm să tolerăm necunoscutul, vulnerabilitatea, frica, distanța, conectarea și deconectarea în aceeași măsură.

Pe acest fond vin acum, la final de 2020 cu o recomandare de carte care pentru mine se numără cu siguranță printre cele mai importante cinci cărți ale secolului. When the body says No, The cost of hidden stress/ Când corpul spune Nu, Costurile stresului necunoscut, scrisă de renumitul medic Gabor Maté. Cartea vede lumina tiparului în 2011, publicată fiind de editura Wiley, ajunge cu rapiditate bestseller, încadrată în categoria selfhelp, sănătate, gestionarea stresului. Primește multiple premii și este tradusă deja în 15 limbi.

Cuvântul stres face de mult parte din vocabularul nostru uzual iar mai nou face parte și din vocabularul copiilor noștri. Dar ce înseamnă totuși stresul? Cum se traduce el la nivelul corpului nostru? Care este legătura dintre stres și îmbolnăvire? Acestea sunt unele dintre întrebările de la care dr. Maté pornește în demersul său de cercetare a relației atât de intime și misterioase dintre minte și corp. În explorarea lui pornește de la experiența proprie și de la practica sa medicală în care urmărește atât istoria bolii cât și povestea pe care aceasta o spune, înscrisă și suprapusă peste istoria ființei vii aflată în suferință.

Dr. Maté își întemeiază profund explorarea în noile date din domeniul biomedical pe care le împletește cu interviuri ale pacienților săi suferind de boli precum diabet, artrită, psoriazis, demență Alzheimer, cancer dar și cu relatări ale unor cazuri celebre precum cel al lui Ronald Raegan, al Gildei Radner, al lui Betty Ford, sau Lance Armstrong.

Urmărește cu curaj și compasiune istoria fiecărui caz iluminând de fiecare dată relația dintre traumă, stres și îmbolnăvire. Modul în care sistemul psiho-neuro-imunitar influențează în mod direct acestă relație devine clar și totuși cutremurător. Relația dintre modul în care se construiește viziunea proprie de raportare la ceilalți în funcție de experiențele din copilărie, de modul în care am fost condiționați să ne raportăm la realitate ne influențează marcant nivelul de bunăstare fiziologică. Astfel boala devine expresia ultimă a forței vieții în încercarea de a se salva pe sine însăși. O carte hrănitoare, tulburătoare și vindecătoare pe care o recomand în egală măsură specialiștilor, fie ei cadre medicale, psihoterapeuți sau asistenți sociali cât și publicului larg, cu atât mai mult cu cât dr. Maté își încheie explorarea cu un dar oferit cititorului. O rețetă a vindecării în care descrie principiile necesare păstrării sănătății sau redobândirii acesteia. O rețetă ce presupune dezvoltarea competenței emoționale, fără de care corpul și mintea își pierd coerența, armonia și prin acestea echilibrul și posibilitatea de autovindecare.

Explorarea acestui dialog subtil, înțelegerea lui și dobândirea unui grad mai înalt de cunoaștere a dimensiunii emoționale ce stă la baza proceselor fiziologice este și temeiul terapiei Sandplay care mediază tocmai recrearea acestor legături vitale dintre minte, corp și starea de sănătate înțeleasă holistic.

În speranța că aceste rânduri v-au făcut curioși despre această minunată carte-dar, închei prin a vă dori ca anul ce vine să vă aducă noi posibilități de a vă exprima emoțional, de a vă descoperi și decodifica dialogul continuu dintre minte și corp, de a vă păstra și recăpăta sănătatea!

                                                                                                                                              Un 2021 cu bine!

                                                                                                                                             Oana-Genoveva Parghel

Autor:


Oana-Genoveva Parghel,
Terapeut Sandplay,

membru IST România